I helgen besöker Kristdemokraternas Europaparlamentariker Lars Adaktusson irakiska Kurdistan tillsammans med sina medarbetare och den kristdemokratiska riksdagsledamoten Robert Halef. Adaktusson kommer att träffa Kurdistans vicepresident, huvudstaden Erbils guvernör, flera parlamentariker och kyrkoledare. Han kommer också att besöka flyktigläger och kyrkor.
– Utvecklingen i Mellanöstern är mer komplicerad än på länge. Kriget i Syrien och Islamiska Statens barbariska mördande har lett till att kristna och andra etnoreligiösa minoriteter i stora områden hotas av utplåning. Genom besöket vill jag bilda mig en uppfattning om situationen på plats och få en bild av vad vi i Sverige och EU kan göra för att underlätta situationen, säger Adaktusson.
– Mellanöstern töms just nu på kristna. Upprättandet av internationellt övervakade skyddszoner för religiösa minoriteter är en nödvändighet för att dessa grupper skall kunna stanna kvar i sina hemländer, annars kommer det i framtiden inte finnas några kristna kvar i det område där kristendomen har sina rötter, fortsätter Adaktusson.
Terrororganisationen Islamska Staten (IS) har det senaste året tagit över stora delar av Syrien och Irak. Detta har skapat kaos, förtryck och en av de största flyktingströmmarna på decennier. Flera länder stödjer aktivt kampen mot IS på marken militärt. Sveriges linje har hittills varit att bidra med humanitära insatser, till skillnad från länder som Norge, Danmark, Tyskland, Belgien, Frankrike, Tjeckien, Nya Zealand, som bistår med militärt stöd och träning på marken.
– Det är bra att Sverige har en positiv inställning till den internationella koalitionen mot IS, men beklagligt att regeringen står på sidlinjen och låter andra länder göra jobbet. Sverige borde helhjärtat ansluta sig till koalitionen och precis som våra grannländer bidra till säkerhet för de mest utsatta. Jag anser att exempelvis svenska JAS-plan skulle kunna göra en insats, precis som man gjorde under krisen i Libyen, säger Adaktusson.
Majoriteten av alla de som flytt sina hem i Irak och Syrien återfinns just i Kurdistan och i de omkringliggande länderna. Hundratusentals personer har dock lämnat området för att söka en fristad i Europa. Under 2013 gav Sverige asyl till flest asylsökande i hela EU, medan vissa länder inte tog emot några alls.
– De flyktingar som lämnar sina hemländer måste tas emot på lagliga och trygga vägar in i Europa. Ett solidariskt mottagandesystem måste på plats där EU-länder tar emot flyktingar utifrån ett kvotsystem byggt på befolkningsmängd och ekonomisk kapacitet, avslutar Adaktusson.
För mer information kontakta:
Martin Källstrand
+32496808074